Νικηφόρος ήταν ο αγώνας και οι προσπάθειες των κατοίκων της Βρίσας για τη διάσωση του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που υπέστη σοβαρές ζημιές στο σεισμό του 2017, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή ενάντια στη απόφαση κατεδάφισής του.Ετσι ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την αναστήλωση του ναού οοποίος έχει κριθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
“Μέχρι να φτάσουμε στην απόφαση πέρασαν 2,5 χρόνια που αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες. Οι προσπάθειες όλων για να κηρυχθεί η εκκλησία διατηρητέο μνημείο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του ΣτΕ το οποίο ακύρωσε την απόφαση κατεδάφισης και άνοιξε το δρόμο της αναστήλωσης” δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο δικηγόρος Άγγελος Μαργαρίτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για το ζήτημα των ναών της Βρίσας, από την ομάδα πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την οποία είχε εκπροσωπήσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, με καταγωγή από την Βρίσα, Κατερίνα Φρύσσα. Την έμπνευση για τη συγκρότηση της ομάδας είχαν η αρχιτέκτονας Ευαγγελία Πελέκου, η οποία από την αρχή εντόπισε τα κενά στη γνωμοδότηση για την κατεδάφιση του ναού και τις δυνατότητες ανατροπής της απόφασης αυτής, και ο Ιερέας του χωριού πρ. Ξενοφών Σάμιος.
Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας, με τις συντονισμένες τους ενέργειες επέτυχαν να διευρυνθεί η ομάδα, να συνταχθούν τεχνικές εκθέσεις για τον ναό, να εκδοθούν γνωμοδοτήσεις στήριξης από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του Ε.Μ.Π. κ.κ. Νικόλαο Καρύδη, Κωνσταντίνο Σπυράκο, Ελένη Μαΐστρου, Ελευθερία Τσακανίκα, Χαράλαμπο Μουζάκη, Ειρήνη Εφεσίου αλλά και από το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου και άλλα εξέχοντα πρόσωπα, να συγκεντρωθούν 500 υπογραφές υποστήριξης, να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για ακύρωση του ΠΑΕΚ κατεδάφισης.
Φώτο: vrissa.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος