«Γυναίκες Μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση», είναι το νέο ντοκιμαντέρ του Ικάριου Λεωνίδα Βαρδαρού, το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμο στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ, https://online.filmfestival.gr/ ενώ από 31 Μάρτη θα προβάλλεται και στο κινηματογράφο «Τριανόν» στην Αθήνα.
Το περιεχόμενο αναφέρεται σε 22 γυναίκες οι οποίες καταθέτουν αυτά που έζησαν από τη δεκαετία του 1930 έως το 1949. «Με μεγάλη αγάπη και σεβασμό προς τις ίδιες τις πρωταγωνίστριες του ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης συνθέτει το μεγάλο πορτρέτο των αγώνων του ελληνικού λαού εκείνης της περιόδου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυτές τις γυναίκες που είδαν τους άνδρες τους, την οικογένειά τους να παίρνει τον δρόμο της φυλακής, της εξορίας, κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος».
«Αναγκαστικά, λόγω του μεγάλου όγκου του υλικού που διαθέτω και της αδυναμίας να το διαχειριστώ όπως θα ήθελα, αυτό το ντοκιμαντέρ, το Α’ δηλαδή μέρος, ολοκληρώνεται με τη λήξη του Εμφυλίου. Το επόμενο ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με τη δεκαετία του ’50, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και περνά στη δεκαετία του ’60, που έχουμε μια ανάταση ξανά. Γίνονται φοβερά πράγματα εκείνη την περίοδο στο χώρο του Πολιτισμού, στο χώρο των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος, μέχρι που έρχεται η δικτατορία και τα βάζει όλα αυτά σε «γύψο». Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι και αυτό έτοιμο για προβολή» δήλωσε ο κ. Λ. Βαρδαρός.
Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται και το ντοκιμαντέρ «Μικροβίωμα» (2021), του Στ. Πετρόπουλου, που γυρίστηκε στην Ικαρία και στην Αστυπάλαια και παρουσιάζει το επιστημονικό πρόγραμμα «Μπλε Μικροβίωμα», το οποίο στοχεύει στο να αποκτήσει εικόνα για τη συμβολή του μικροβιώματος στη μακροζωία σε ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες «μπλε ζώνες».
Στην ΕΡΤ Αιγαίου μίλησε ο Δρ. Γιάννης Κοψιδάς, μέλος της Επιστημονικής ομάδας:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος