Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα, 3/12/21, η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει από τις 23/11/21 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Α Βαγενά με θέμα τους σεισμοπαθείς του ν. Λάρισας, στην οποία απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης, κ. Στ. Πέτσας.
Παρά το γεγονός ότι, κατά την επίσκεψή του στο σεισμόπληκτο Δαμάσι στις 17/10/21, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο εντός του Νοεμβρίου, όχι μόνο να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων, αλλά και να καταβληθούν επιτέλους οι προκαταβολές για τη στεγαστική συνδρομή, προκειμένου να μπορέσουν οι πληγέντες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των σπιτιών τους, ο κ. Πέτσας σήμερα μας προσγείωσε στην πραγματικότητα.
Δεν πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα άμεσα, καθώς, όπως είπε ο κ. Πέτσας, πρώτα «απαιτείται τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας». Δηλαδή ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα «arogi.gov.gr» είναι ήδη ανοιχτή τόσο για τους πυρόπληκτους από τις φωτιές του καλοκαιριού όσο και για τους σεισμοπαθείς στην περιοχή της Κρήτης του Σεπτεμβρίου, οι σεισμοπαθείς του ν. Λάρισας δέκα πλέον μήνες αργότερα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στη σχετική πλατφόρμα.
Όπως επισήμανε η Άννα Βαγενά, «αυτό είναι πάρα πολύ δυσάρεστο, γιατί αυτοί οι άνθρωποι πρέπει αφού ανοίξει η πλατφόρμα να κάνουν τις αιτήσεις, να πάρουν την προκαταβολή και μετά να αρχίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης των οικιών τους, δηλαδή μετά να απευθυνθούν σε μελετητή, να γίνει μελέτη, να βρεθούν οι εργολάβοι και να γίνει η όλη διαδικασία. Καταλαβαίνετε πόσο χρονοβόρο είναι αυτό και πόσο δυσχεραίνει την κατάσταση […] Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, με αυτούς τους ρυθμούς οι άνθρωποι δεν θα μπούνε στα σπίτια τους ούτε σε δυο-τρία χρόνια.»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος